A Teakuckó Teabolt átalakítása és raktárunk költözése miatt jelenleg sajnos ZÁRVA van! Szíves megértését kérjük!
Kérjük nézzen vissza egy későbbi időpontban! Köszönjük!
Alapanyagok és hatásaik

ZÖLD TEA - a csodálatos

Teakucko.hu
2020.01.03 11:00

A csodálatos ZÖLD TEA

Mit nevezünk zöld teának?

A zöld tea ázsiából származó, a Camellia sinensis növényből készül minimális oxidációval, mely napjainkban egyre közkedveltebbé vált, ami nem csoda, hiszen kedvező élettani hatásai miatt egyre többen részesítik előnyben a fekete teával szemben.
A zöld tea készítése során nem történik fermentálás, a leveleket még frissen meggőzölik, ezáltal elmaradnak az oxidáció és a lebontás folyamatai. 
A teát ezután sodorják és megszárítják. Ezzel az eljárással megőrzik a tea eredeti zöld színét és természetes polifenol tartalmát. A zöld teát főleg Kínában és Japánban készítik. Gyakran illatosítják jázmin- és/vagy narancsvirággal, esetleg aprócska rózsabimbókkal.

Amikor a tudományos tények alátámasztják az évszázados tapasztalatokat, avagy miért olyan csodálatos a zöld tea?

A zöld teának sokféle kedvező élettani hatást tulajdonítanak, hatásmechanizmusát hosszú évek óta folyamatosan vizsgálják. 
Most írhatnánk azt, hogy "brit tudósok megállapították, hogy ........", ehelyett inkább azt írjuk , hogy saját és mások hosszú múltra visszavezethető tapasztalati tényeire hagyatkozva, hogy a zöld tea

- méregtelenít, serkenti az anyagcserét, gyorsítja a zsírégetést 
(igen hölgyeim, jól olvasták és, ha eddig nem voltak különösebb barátságban a zöld teával, most ezt a kötődést egy igazán új alapra helyezhetik a zöld teával kapcsolatban, mely segítő társuk lehet akár a nyári alak elérésében is! 
Napi 3-4 csésze igazi, jó minőségű (!!!) zöld tea -cukor nélkül fogyasztva- hatékonyan csökkentheti a túlsúlyt, felgyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést, természetesen a megfelelő diéta és mozgás betartása mellett.)
- csökkenti a rákos, daganatos betegségek kialakulásának esélyét, hiszen segít lebontani a pusztító szabad gyököket
-kedvezően hat a bélflóra egyensúlyára, az aminosavaknak köszönhetően
- nagyon erős antioxidáns hatású 
- csökkenti a koleszterin szintet, s így a szívbetegségek kialakulásának kockázatát (ez a kiváló tulajdonsága különösen fontos felgyorsult, rohanó és csupa stresszes világunkban!)
- ellazítja a vérereket, ami csökkenti a magas vérnyomást, ezen felül vérhígító hatású, gátolja a vérrögképződést
- erősíti az immunrendszert, így ellenállóbbak lehetünk a fertőzésekkel szemben (ami különösen fontos főleg az őszi-téli időszakban)
- fluor tartalma védi a fogakat, megakadályozza a fogszuvasodást
-a zöld teában található vitaminok és ásványi anyagok támogatják szervezetünk egészséges működését és hatékonyan regenerálja azt. A zöld teában található A, C, B vitaminok sejtvédő hatásúak is.
- koffein tartalma élénkítő hatású, serkenti a szellemi teljesítő- és javítja a koncentrációképességet is
(Köztudott, hogy a zöld teában lévő koffein nem a gyomorban szívódik fel, hanem a belekben fokozatosan és egyenletesen, így a hatása késleltetett és hosszabb ideig fennáll.

A kávéval ellentétben.....

Nagyon fontos tény, hogy fogyasztásának nincs ellenjavallata!

Hogyan készítsünk tökéletes zöld teát?

A tea ízét és színét a benne található csersavak is befolyásolják. Ha túl sok csersav oldódik ki, úgy fanyarrá teszik a teát és elnyomják a finom illóanyagok hatását. 
A tealeveleket nem szabad forrásban lévő vízzel leforrázni! 
A legideálisabb a 70-80 °C-os víz. Ha nincs hőmérőnk, vagy hőfokszabályzós vízforralónk, az ideális vízhőmérsékletet úgy érhetjük el, hogy felforraljuk a vizet, majd várunk kb 1 - 2 percet (vízmennyiségtől függően) és ezután öntjük a teafűre.
Ha jó minőségű a teánk, úgy a teafüvet sokszor, inkább rövidebb ideig áztatva többször is felhasználható, akár 4 alkalommal is. Az áztatás minden esetben rövid ideig tartson, vegyük figyelembe a csomagoláson feltüntetett ajánlást is!
Ha sokáig áztatjuk a zöld teát akkor a csersav mellett más vegyületek is kioldódnak a levelekből és egy kellemetlen ízű, ihatatlan teát fogunk kapni.

Hogyan tároljuk a zöld teát?

A zöld teát igyekezzünk légmentesen tárolni lehetőleg száraz, hűvös helyen.
A teatároló dobozunk legyen jól zárható, tiszta, szagoktól mentes.
Ha nagyobb mennyiségű zöld teánk van, úgy célszerű kivenni mindig egy keveset egy külön, kisebb tárolódobozba, a többit zárjuk le légmentesen és tegyük a hűtőbe. Igen, a hűtőbe, hiszen ott lassulnak az oxidációs folyamatok. 
A hűtőben tárolt teáknál figyeljük arra is, hogy nem szabad rögtön felhasználni a hideg teát, várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre felmelegszik. 
Minél kevesebb oxigén jut be a teás dobozban, annál lassúbb lesz a romlása.

A minőség a legfontosabb!

Fontos tudni, hogy a Teakuckó által forgalmazott teafüvek a fémdobozokon belül védő-, a teafilterek pedig aromazáró csomagolásban kerülnek vásárlóinkhoz, hogy a teák hosszan megőrizzék frissességüket és aromájukat, így biztosítva a folyamatos, prémium minőséget!

Zöld teából sosincs hiány!

A Teakuckó webáruházunkban vásárlóink több féle zöld tea és zöld tea különlegesség közül válogathatnak.
A prémium minőségű klasszikus zöld teák között itt lehet válogatni:
https://www.teakucko.hu/spl/294021/Klasszikus-zold-teak

Zöld teáink pedig összegyűjtve itt vannak: https://www.teakucko.hu/shop_search.php?search=z%C3%B6ld+tea

(Igazi gyümölcsdarabokat tartalmazó zöld teáink megtalálhatók webáruházunkban, egy következő írásunkban erről is lesz szó! Kövessenek minket!  )